NCC-SE står för Sveriges nationella samordningscenter för forskning och innovation inom cybersäkerhet. En viktig roll för oss är att uppmuntra svenska aktörer att söka finansiering för att genomföra åtgärder i de europeiska cybersäkerhetsprogrammen.
Vårt uppdrag är att främja forskningsinstitut, företag och offentlig sektor att arbeta tillsammans för att skapa bättre cybersäkerhetslösningar genom att:
NCC-SE ansvarar för utveckling och inriktning av verksamheten i Cybernode, som är Sveriges nationella kompetensgemenskap inom cybersäkerhetsforskning. Cybernode drivs av Research Institutes of Sweden AB (RISE) och är en digital mötesplats där universitet, företag och offentlig sektor samarbetar för att starta forskning och innovation inom cybersäkerhet, samt stimulera till initiativ för ökad kompetensutveckling inom cybersäkerhet.
EU-kommissionen och EU-parlamentet vill ta ett samlat grepp och genom finansiellt stöd stärka EU:s förmåga och konkurrenskraft inom cybersäkerhet och utveckla unionens kapacitet inom forskning, innovation och kompetens. Ett europeiskt kompetenscentrum för cybersäkerhet, ECCC, har därför etablerats i Bukarest som ska utforma och hantera cybersäkerhetsutlysningar inom EU-programmen Horisont Europa och DIGITAL. ECCC leder även en europeisk kompetensgemenskap bestående av behovsägare och utförare inom cybersäkerhetsforskning och innovation och nätverket av nationella samordningscenter (National Coordination Centres, NCC:s) som snart finns etablerade i alla EU-länder.
I Sverige är det MSB som ansvarar för inrättandet och uppbyggnaden av Sveriges nationella samordningscentret för forskning och innovation inom cybersäkerhet (NCC-SE). Utvecklingen av verksamheten sker i samverkan med Verket för innovationssystem (Vinnova) och Myndigheten för digital förvaltning (DIGG).
NCC-SE stödjer ECCC genom att hjälpa till med att öka forskning och innovation inom unionen, samtidigt som de representerar Sverige gentemot ECCC. Centret fungerar som en ”brygga” mellan Sverige och EU.
Juni 2021 började en ny EU-förordning att gälla, den sk. CCCN-förordningen (läs mer om CCCN-förordningen här) för att skapa ett europeiskt ekosystem som ska stimulera forskning, innovation och kompetens inom cybersäkerhet. Med förordningen vill EU öka cybersäkerhetsförmågan i EU, minska beroendet av icke-europeiska leverantörer av cybersäkerhetslösningar samt öka den europeiska konkurrenskraften på cybersäkerhetsmarknaden.
I september 2021 fick MSB i uppdrag av regeringen att förbereda inrättandet av Sveriges nationella samordningscenter för forskning och innovation inom cybersäkerhet (NCC-SE). MSB presenterade i myndighetens redovisning ett förslag på hur NCC-SE ska sättas upp under 2022. MSB tog upp vilka uppgifter myndigheten avser att utföra som nationellt samordningscenter, hur NCC-SE ska styras och organiseras inom myndigheten, vad MSB behöver för resurser och vilka samverkansgränssnitt som kan bidra till MSB:s uppdrag som NCC-SE.
År 2022 fick MSB uppdraget att skapa och inrätta NCC-SE och redovisa de förberedande stegen. Kraven på NCC-SE i CCCN-förordningen innefattar uppgifter kopplade till stöd till ECCC och nätverket av nationella samordningscenter, samordning av den nationella delen av den europeiska kompetensgemenskapen, bidrag med teknisk kompetens till utvecklingen av EU-program, främjande av EU-programmen, rådgivning till aktörer vid utlysningar, samt förmågan att förvalta EU-medel för stöd till tredje part. Uppdragen har skett i samverkan med bland annat Vinnova och DIGG. Den 14 juni 2022 invigdes NCC-SE.
Klicka här för att se invigningen av NCC-SE den 14 juni 2022
Klicka här för att läsa redovisningen av uppdraget att inrätta NCC-SE
Har du frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till ncc-se@msb.se