Utlysningen syftar brett till utveckling av cybersäkra AI-baserade verktyg och teknologier för användning främst hos myndigheter. Finansierade projekt väntas utveckla system och verktyg för cybersäkerhet, baserat på AI-teknologier som omfattar lösningar som bidrar till exempel bättre hot- och sårbarhetsdetektering samt hotminimering. Lösningarna ska vara kompatibla med immateriella rättigheter (IPR) och GDPR beroende på vilken typ av information som hanteras. Leveranser förväntas bidra till utveckling, test och validering av lösningar som kan nyttjas inom till exempel cybernav/cyberhubbar, CSIRT-enheter, NCSC:er, NIS SPOC:er med flera, liksom utveckling av verktyg för automatisering av cybersäkerhetsprocesser samt omfatta insamling, analys och kontextualisering av cyberdata (CTI-flöden och tjänster). Utlysningen avser även säkerställa att smarta och innovativa AI-lösningar utvecklas för användning inom NIS-sektorer.
Projektförslag förväntas följa aktuell EU-lagstiftning samt utveckla tillförlitliga cybersäkerhetslösningar och bidra till standardisering liksom samarbete och informationsdelning nationellt och gränsöverskridande.
Länk till arbetsprogrammet
Vem kan söka?
Utlysningen riktar sig till teknikleverantörer, operatörer av cybernav/cyberhubbar, forskning och akademi, offentlig och privat sektor, NIS2-aktörer samt övriga aktörer som stöttar införandet av cybersäkra AI-lösningar.
Hur går det till?
Mer information om utlysningen kommer att publiceras i EU:s utlysningssportal när den öppnas. Där skriver och skickar du även in din ansökan. Läs utlysningstexten noggrannt och ta gärna hjälp av EU:s online manual i arbetet.
Kontakta gärna NCC-SE:s EU-rådgivare för tips och råd vid ansökan: ncc-se@msb.se.
EU:s utlysningsportal Funding & Tenders
EU:s onlinemanual